-Tekemään erilaisia kahveja esim. Mochaccino, caffe mocha, latte ja cappucino.
-Miten kahvikone puhdistetaan
-Kahvikoneen osien nimiä:Kahva, Sovitin, (Pesusovitin), tampperi.
-Lisää astioiden nimiä:
-Valumisajasta: Liian nopea-> vaisu ja laimea kahvi -> jauha pavut hienommiksi, Liian hidas valumisaika-> karvas ja pistävä kahvi-> jauha pavut karkeammaksi.
Espresson valmistus: Jauha pavut juuri ennen käyttöä, ja vain tarpeen mukaan kahvin oikea jauhatusaste on espresson valmistuksessa rakaisevan tärkeä, sillä se määrää suodatusajan ja sen, kuinka paljon kahvista irtoaa aromiaineita. Valitse oikea sovitin gruppo-kahvaan. 16g/2annosta 8/annos tai pod/annos. Täytä kahva kokonaan ja tasoita espressojauhe tasaiseksi. Paina tampperilla uudestaan 20kg:n voimalla. Älä nosta tampperia välillä. Tarkista että espressokupit ovat kuumia, ennen kuin valmistat juoman. Kiinnitä kahva huolellisesti laitteeseen. Aseta lämmin espressokuppi kahvan alle ja paina espresso painiketta. Valmin espresson koko on 3cl (30ml) Valmistusajan tulee kestää 20-30sekuntia jotta juoman maku ja rakenne olisivat kohdallaan. 2-3mm paksu crema. Tarjoile heti! Varo: Koneen teräsosat kuumia varsinkin piippu.
Ruokailuvälineitä: Jälkiruokavälineet, alkuruokavälineet, pääruokavälineet, kalavälineet, pihvivälineet.
Viinilaseja: Kuohuviinilasi, punaviinilasi, valkoviinilasi, yleislasi, väkeväviini lasi.
Laseja: Aromilasi, cocktaillasi, olutlasi, grogilasi, on the rocks-lasi.
Lautaset: Alku- ja jälkiruokalautanen, keittolautanen, pääruokalautanen, leipälautanen, salaattilautanen.
Ruokailutilan kunnostamiseen liittyviä tehtäviä ovat: Puhtaanapito, asiakaspöytien ja tuolien järjestäminen, liinoitus, astioiden valitseminen, varaaminen, kiillottaminen ja kattaminen, itsepalvelulinjaston tai noutopöydän kunnostaminen ja somistaminen, yleisvaikutelman tarkastaminen.
Pöytämuotoja:Diplomaattipöytä soveltuu noutopöydäksi, kokouspöydäksi ja pienempien seurueiden
ruokapöydäksi.
Noutopöydäksi tarkoitettu pöytä liinoitetaan lattiaan asti buffet-liinoituksena tai
käytetään valmiina reunaliinoja.
U-pöytää käytetään kokous- ja juhlapöytänä.
U-pöytä muodostuu pääpöydästä eli fondista ja sakaroista.
Liinoitus aloitetaan fondin kauimaisesta päästä
E-pöytä soveltuu suuren asiakasmäärän tilauspöydäksi.
Fondia pienentämällä voidaan pöytään sijoittaa lisää sakaroita. Tällöin puhutaan
kampapöydästä.
Apupöytä on pieni, liinoitettu pöytä, kaapisto tai tarjoiluvaun
Tavallisin pöytämuoto on suorakaiteen muotoinen neljän hengen pöytä, josta on
mahdollista rakentaa erikokoisia ja –muotoisia kokonaisuuksia.
Pitkä, kapea pöytä on yleisin pöytämuoto, joka on helppo ja nopea koota.
Tarjoilumuotoja:
Itsepalvelulinjasto: Asiakas ottaa itse
Palvelulinjasto: Henkilökunta annostelee
Noutopöytä: asiakas ottaa itse
Pöytiin tarjoilu: -pöytään jättäminen, jossa ruoka jätetään asiakkaille valmiina annoksina tai tarjoiluastioissa
-vatitarjoilu, jossa asiakas itse ottaa ruoan vadilta.
-vatitarjoilu, jossa tarjoilija nostaa ruoat asiakkaan lautaselle vadilta
Tarjoilijan tehtävät asiakaspöytiin tarjoilussa: Pöydän kattaminen, asiakkaan tilausten vastaanottaminen, tarjoileminen erilaisin tarjoilutavoin, laskutuksesta huolehteminen, asiakastilojen puhtaudesta ja järjestyksestä huolehteminen.
Kattaminen:
Kattaminen aloitetaan liinoittamisella. Pöytään varataan 60cm ruokailutilaa jokaista ruokailijaa varten. Pöydän liinoittamisen jälkeen tuolit asetetaan tarkkaan oikealle kohdalle, jolloin saadaan määritetyksi myös katteen paikat. Lautaset katetaan pöytään siinä järjestyksessä, kun eri ruokalajit syödään: keittolautanen päälle, ruokalautanen sen alle.
Peruskate:
Aterimet asetetaan lautasen molemmin puolin siinä järjestyksessä, kun niitä käytetään. Alkuruoka-aterimet ovat siis uloimpana. Jälkiruokalusikka ja -haarukka ovat lautasen yläpuolella: haarukan varsi vasemmalle ja lusikan otinvarsi oikealle. Vesilasi on lasirivistön oikeassa reunassa, sen vieressä lasit seuraavassa järjestyksessä: kuohuviini, valkoviini, punaviini ja jälkiruokaviini. Jos mukana on snapsilasi, sen paikka on äärimmäisenä oikealla.

Peruskattaus:
Pöytiin voidaan kattaa peruskate, johon kuuluvat alkuruoka-, pääruoka- ja jälkiruokavälineet, leipälautanen ja voiveitsi, juomalasit ja lautasliina. Kattamisessa auttaa piirretty tai apupöydälle rakennettu ateriakokonaisuuden mallikate. Ruokailuvälineet voidaan asettaa pöytiin myös erillisiin koreihin tai astioihin, joista asiakkaat ottavat ne itse. Nämä ruokailuvälineet kiillotetaan myös.



Tarjoilumuotoja:
Itsepalvelulinjasto: Asiakas ottaa itse
Palvelulinjasto: Henkilökunta annostelee
Noutopöytä: asiakas ottaa itse
Pöytiin tarjoilu: -pöytään jättäminen, jossa ruoka jätetään asiakkaille valmiina annoksina tai tarjoiluastioissa
-vatitarjoilu, jossa asiakas itse ottaa ruoan vadilta.
-vatitarjoilu, jossa tarjoilija nostaa ruoat asiakkaan lautaselle vadilta
Tarjoilijan tehtävät asiakaspöytiin tarjoilussa: Pöydän kattaminen, asiakkaan tilausten vastaanottaminen, tarjoileminen erilaisin tarjoilutavoin, laskutuksesta huolehteminen, asiakastilojen puhtaudesta ja järjestyksestä huolehteminen.
Kattaminen:
Kattaminen aloitetaan liinoittamisella. Pöytään varataan 60cm ruokailutilaa jokaista ruokailijaa varten. Pöydän liinoittamisen jälkeen tuolit asetetaan tarkkaan oikealle kohdalle, jolloin saadaan määritetyksi myös katteen paikat. Lautaset katetaan pöytään siinä järjestyksessä, kun eri ruokalajit syödään: keittolautanen päälle, ruokalautanen sen alle.
Peruskate:
Aterimet asetetaan lautasen molemmin puolin siinä järjestyksessä, kun niitä käytetään. Alkuruoka-aterimet ovat siis uloimpana. Jälkiruokalusikka ja -haarukka ovat lautasen yläpuolella: haarukan varsi vasemmalle ja lusikan otinvarsi oikealle. Vesilasi on lasirivistön oikeassa reunassa, sen vieressä lasit seuraavassa järjestyksessä: kuohuviini, valkoviini, punaviini ja jälkiruokaviini. Jos mukana on snapsilasi, sen paikka on äärimmäisenä oikealla.

Peruskattaus:
Pöytiin voidaan kattaa peruskate, johon kuuluvat alkuruoka-, pääruoka- ja jälkiruokavälineet, leipälautanen ja voiveitsi, juomalasit ja lautasliina. Kattamisessa auttaa piirretty tai apupöydälle rakennettu ateriakokonaisuuden mallikate. Ruokailuvälineet voidaan asettaa pöytiin myös erillisiin koreihin tai astioihin, joista asiakkaat ottavat ne itse. Nämä ruokailuvälineet kiillotetaan myös.
- Kuumenna ja vaahdota maito espressolaitteen höyrytysputkella tai kattilassa samalla kevyesti vatkaten
- Valmista espresso cappuccinokuppiin.
- Kaada päälle kevyesti vaahdotettu kuuma maito. Lisää halutessasi sokeria.



Ei kommentteja:
Lähetä kommentti